Kali Yuga, nurinkurisuuden aikakausi

Ayurvedan yli 2000-vuotta vanha klassikkoteksti Charaka Samhita käsittelee pandemioita kappaleessa, jonka kuvaukset sopivat monelta osin nykyaikaan. Vedisen perinteen myöhemmät tekstit ovat kuvanneet pimeyden ja hämmennyksen aikakautta eri tavoin. Mitä niistä voidaan oppia?

Ayurvedan päätekstissä Charak Samhitassa pimeyden aikakautta (kali yuga), yhteiskuntien sairastumista ja tuhoa käsittelevän kappaleen nimi on Janapadodhvansa. Pimeyden ja hämmennyksen aikakauden tunnuspiirre on adharma, joka viittaa luonnonjärjestyksen eli dharman vastaisuuteen ja nurinkurisuuteen. Kali Yugan ennusmerkit ovat eri viisausteksteissä monin tavoin ja varsin yksityiskohtaisestikin kuvattuja häiriöitä ilmassa (vayu), vedessä (udaka) ja maassa (desha), kuten erikoisia hajuja, koostumuksia, makuja tai värejä ja poikkeuksia vuodenajoissa ja luonnonrytmeissä (kala). Omasta mielestäni on täysin mahdotonta sanoa mihin suuntaan olemme lopulta menossa, mutta koen kiintoisiksi nämä muinaiset ennustukset. Linkin takaa löytyvä teksti kannattaa lukea ja kääntää myöskin itse sillä käännökset ja tulkinnat ovat aina tekijänsä näköisiä.

On kerrottu, että tietyt hyönteiset, muut eläimet tai kasvilajit alkavat lisääntyä tai kadota asuinalueiltaan poikkeuksellisella tavalla, tai että harmonisessa tilassa olevat luonnonympäristöt alkavat jollakin muulla tavalla joutua epätasapainoon. Kun ukkoset, maanjäristykset ja meteoriitit yleistyvät, ja kun ihmisten hyveet, viisausperinteet, totuudellisuus ja vaatimattomuus ovat hukassa, kun ihmisia vaivaavat negatiiviset tunteet, kuten ahneus, viha, egoismi, vainoharhaisuus ja keskinäinen kilpailu ja kun viisaat ja oppineet ovat turmeltuneita, tulisi nämä tulkita pimeyden aikakauden ennusmerkeiksi.

Charaka Samhitan mukaan sadot kuivuvat tai tuhoutuvat, ilma on sakeaa tai muuten huonolaatuista, eläimet itkevät ja linnut ovat paniikin ja tuskan tilassa, ympäristö on täynnä häiritseviä ääniä, liikettä ja valoa, aurinko, kuu ja tähdet ovat harmaiden pilvien peittämiä, sekä yleisessä ilmapiirissä on jatkuvasti sekaannusta, jännitystä, valitusta, itkua, pelkoa ja pimeyttä, ikäänkuin pahat henget riivaisivat kaikkia.

Yhteiskuntien sairastumiseen johtavana aikakautena johtajat hallitsevat ihmisiä vastuuttomasti, minkä seurauksena heidän virkamiehensä ja alaisensa, sekä kaupunkien ja yhteisöjen ihmiset ja kauppiaat myös poikkeavat omista velvollisuuksistaan, levittäen edelleen vastuuttomuutta. Tietämättömät eivät enää kunnioita viisaita, eivätkä viisaat käyttäydy kunnioitusta herättävällä tavalla.

Adharman merkitys liittyy myös siihen, että ihmiset alkavat tunkeutua toistensa velvollisuuksien piiriin ja esittää asiantuntijaa aloilla joihin heillä ei itsellään ole osaamista tai koulutusta. Bhagavadgita ilmaisee asian niin, että ihmisen on parempi epäonnistua tai kuolla omaa velvollisuuttaan hoitaessa, kuin menestyä jonkun toisen ihmisen velvollisuuksien hoitamisessa. Dharmisessa maailmankuvassa meillä kaikilla on oma elämäntehtävämme, jonka lopulta vain me itse voimme tietää omassa sisimmässämme. Oman velvollisuutemme hoitamalla me liitymme maailmaa kannattelevaan voimaan.

Nämä edellä kuvatut kaikenlaiset häiriöt johtuvat sekä monista kosmisista voimista ja luonnon pulsseista, että ihmisen omasta vastuuttomasta toiminnasta (adharma). Ne yhdessä voivat johtaa lopulta siihen, että maa menettää kokonaan hedelmällisyytensä, lääkinnälliset yrtit ja kasvit menettävät ravitsevat ja parantavat voimansa, ja sen seurauksena elämä ei voi enää jatkua.

Poimintoja ja vapaita käännöksiä Kali Yugan tunnusmerkeistä:

  • Ihmiset eivät mieti kahta kertaa ennen kuin kaatavat puita tai tuhoavat muuten luontoa.

  • Kukaan ei syö kehotyyppinsä mukaista ruokaa. Ihmiset syövät mitä sattuu. Elämän korkeimpia päämääriä on syödä maha täyteen.

  • Päättäjät ovat sotkeutuneet korruptioon ja kaupankäyntiin. Huijaaminen ja lahjonta on tavallista.

  • Raha määrää sen ketä pidetään jalona.

  • Johtajat eivät enää opiskele veedatekstejä tai muita viisausperinteitä.

  • Ihmiset hylkäävät esivanhempansa.

  • Ihmisten terveys ja voima heikkenee.

  • Verotuksen kasvaessa ja köyhyyden lisääntyessä tavalliset ihmiset muuttuvat rikollisiksi.

  • Rikkaat, suuresta omaisuudestaan huolimatta, pyrkivät varastamaan myös muiden omaisuuden.

  • Pelkurit ovat ylpeitä julmuudestaan ja rohkeat vaipuvat masennukseen.

  • Kaliyugan loppupuolella kulttuurien, kansojen, kielten ja luonnon monimuotoisuus on kadonnut. Kaikki ihmiset edustavat samaa massaa.

  • Kaliyugan aikana ihmisoikeudet katoavat.

  • Riippuvuudet lisääntyvät, esimerkiksi lihaan (teollinen lihantuotanto), rahaan ja alkoholiin.

  • Ihmiset eivät enää tunne eivätkä noudata luonnonjärjestystä (dharma).

  • Ihmiset joutuvat jättämään kotimaansa ja pakenevat eri maihin.

  • Kuka tahansa, jolla on riittävästi vaikutusvaltaa, voi nousta hallitsijaksi. Hallitsijoiden ja ryöväreiden välillä ei ole eroa, sillä kaikki ovat yhtä ahneita.

Elämmekö nyt pimeyden aikakaudella?

Joogatekstien ja joidenkin viisausperinteiden kuvailema ‘suuri vuosi’ on arviotu kestävän noin 24 000- 26 000 vuotta. Tämä on lähellä modernin tieteen arvioimaa maapallon akselin vaappumisesta johtuvaa 25 800-vuotta kestää sykliä, jota kutsutaan nimellä The Great Year (suuri vuosi). Veedisen periteen mukaan sykli jakautuu neljään vaiheeseen: totuuden aika tai kulta-aika (satya yuga), hopea-aika (treta yuga), pronssiaika (dvapara yuga) ja pimeyden aika tai rauta-aika (kali juga). Valitettavasti olemme menettäneet paljon tietoa aikakausista kolonialististen pyrkimysten ja kulttuuripuhdistusten seurauksena.

Luonto ja kosmos koostuu erimittaisista sykleistä. Päivä, viikko, kuukausi, vuosi, aurinkokunnan ja galaksien syklit, ovat esimerkkejä luonnon sykleistä. Vedisen käsityksen mukaan niiden limittymiset ja yhteisvaikutukset säätävät aikakausia, tapahtumia ja olosuhteita maassa. Myös modernien tutkijoiden mukaan merten pohjien sedimenttikerroksista, Gröönlannin ja Antarktikan jääpeitteistä, sekä tuhansia vuosia vanhoista puiden vuosirenkaista on saatu todisteet luonnollisista pulsseista, joiden myötä ilmasto lämpenee ja viilenee, merenpinnan nousujen ja laskujen, maan magneettikenttien muutosten, hiilidioksidipitoisuuksien vaihtelujen, auringon pulssien ja muiden luonnollisten ja ihmisistä riippumattomien tapahtumien seurauksena. Maan ilmastosykleistä on saatu todisteet 420 000 vuoden ajalta.

Yhteiskuntien sairastumisen neljä askelta

Charaka Samhitan mukaan:

  1. Yhteiskunnat sairastuvat: sekä ympäristötekijöiden että ihmisen itsensä aiheuttamien häiriöiden vuoksi. Kun yhteiskunnat tai yksilöt eivät enää tunne luonnonjärjestystä eivätkä tiedosta omia velvollisuuksiaan, he eivät kykene täyttämään omaa kohtaloaan, eikä yhteiskunta voi toimia harmonisesti yhdessä.

  2. Väestö sairastuu ja immuniteeti heikkenee: Ahneus ruoan ja aistinautintojen suhteen aiheuttaa kehon ja mielen raskautta; raskaus johtaa väsymykseen; väsymys aiheuttaa laiskuutta ja laiskuus saa aikaan tukkoisuutta; tukkoisuutta alkaa johtaa takertumiseen tukkoisuutta aiheuttavia ruokia kohtaan; se johtaa ahneuteen; ahneus alkaa ruokkia valheita, hämmennystä ja vainoharhaisuutta; valehtelu ja harhaiset ajatukset johtavat suuttumukseen, turhamaisuuteen, vihaan, julmuuteen, aggressioon, pelkoon, suruun, ahdistukseen, stressiin ja muihin psykologisiin häiriöihin.

    Julkisten tietojen mukaan käytämme esimerkiksi miljardeja euroja elintaso- ja elämäntapasairauksiin, jotka kuormittavat yhteiskuntaa ja terveydenhoitoa ankarasti. Ylipainosta lähtien useimmat modernit kansansairaudet altistavat infektiosairauksille, jotka olisi ehkäistävissä jos ihmiset kantaisivat arjessaan vastuun terveistä elämäntavoista ja luontosuhteestaan. Lue Jyväskylän yliopiston raportti kalleimpien kansansairauksien selvityksestä vuodelta 2017.

  3. Kaupunkien ja sairastuneiden yhteisöjen tuhoutuminen: johtuu neljän luonnonelementin ilman (vayu), veden (udaka), maan (desha) sekä aikakauden ja luonnonrytmien (kala) häiriöistä, sekä adharmasta, eli vastuuttomuudesta.

Mitä meidän siis tulisi tehdä?

Ayurveda kannustaa meitä elämään oman kulttuurimme viisausperinteen mukaista elämää, mikä tarkoittaa muun muassa sitä että kannamme yhteisvastuun nimessä huolen omasta maastamme, omasta terveydestämme, sekä oman mielemme, mielenterveytemme ja järjenjuoksumme kirkkaudesta. Meidän on kannettava vastuu oman kansallisen sekä henkilökohtaisen velvollisuutemme ja sieluntehtävämme (svadharma) hoitamisesta. Jokaiselle meistä velvollisuus (dharma) ilmenee yksilöllisellä tavalla (svadharma). Me emme voi tietää miten muiden ihmisten tulee hoitaa heidän henkilökohtainen velvollisuutensa, emmekä siksi voi painostaa tai pakottaa ketään hoitamaan heidän velvollisuuksiaan millään tietyllä tavalla.

Shange shakti kaliyuge - Ayurveda neuvoo vahvistamaan omaa heimoa, omaa terveyttä ja omaa stressinsietokykyä (ojas) jotta pystymme pitämään mielemme rauhallisena ja sydämemme vahvana (sattvajay chikitsa) vaikka maailma ympärillämme olisikin kaaoksessa. Kali Yuga on aikakausista potentiaalisin henkiselle kehitykselle ja vapautumiselle (moksha).

Katso alla Gregg Bradenin kooste tutkimuksista ja aikakausien sykleistä.

Previous
Previous

Muinaiset opettajat

Next
Next

Mytologinen Hyperborea ja pohjoisen tietäjät